Op donderdag 2 april vertrekken 40 Molse leerlingen, zeven leerkrachten, een gemeenteambtenaar en begeleiders van het Nicaraguacomité en de Nicajongeren naar onze zusterstad Santo Tomás in Nicaragua. Ze bezoeken er de stedenbandprojecten, maar laten zich ook verrassen door de toeristische troeven van Nicaragua. Volg hun reis op de voet via de blog: https://inleefreisnica2015.wordpress.com/.

Tijdens de eerste week verblijven de studenten in gastgezinnen in Santo Tomás. Dan is er ruimte voor bezoeken aan Molse projecten, ontspanning met de plaatselijke jongeren en kennismaken met het leven zoals het is in Nicaragua. Tijdens de tweede week verblijft de groep in de buurt van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua waar toerisme gekoppeld wordt aan sociale projectbezoeken.

Voorbereidingen
De inleefreis vroeg een behoorlijk engagement van de jongeren. Anderhalf jaar geleden startten voor hen de voorbereidingen. De jongeren – afkomstig van alle middelbare scholen uit onze gemeente – volgden na de schooluren een intensief traject van vormingslessen en –weekends, en een cursus Spaans. Dit is meteen ook de reden waarom het gemeentebestuur, in samenwerking met het Nicaraguacomité, maar om de drie jaar een inleefreis naar Santo Tomás organiseert. Daarnaast werden tal van activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen, zodat de reis voor iedereen betaalbaar is.

Sinds 1997
De eerste inleefreis dateert van 1997, dit jaar zijn we aan de zevende editie toe. Routine zou je denken, maar niets is minder waar. Telkens is het een hele onderneming om tientallen jongeren goed voor te bereiden op een reis waarbij ze tal van grenzen verleggen.

Naverwerking
Op zaterdag 18 april keren de jongeren terug naar België. Hun reiservaringen zullen ze benutten om in het najaar van 2015 (september – oktober) een grote activiteit op te zetten voor alle leerlingen van de Molse scholen.

Volg de groep op de voet
Volg de inleefreizigers en hun belevenissen op de voet via de blog: https://inleefreisnica2015.wordpress.com/. Op regelmatige tijdstippen verschijnen hier reisverslagen en foto's. Je mag er zelf ook een boodschap achterlaten.

30 jaar stedenband
In 2015 bestaat de stedenband tussen onze gemeente en Santo Tomás 30 jaar. Parallel met de inleefreis voor jongeren, nemen 20 deelnemers deel aan de viering van 30 jaar stedenband. Deze groep bestaat onder andere uit twee schepenen, de gemeentesecretaris en zeven gemeenteraadsleden. De groep bezoekt de projecten in onze zusterstad, neemt deel aan een conferentie over de toekomstvisie van de stedenband en de festiviteiten rond 30 jaar verzustering.